Holistische Psychosomatische Ergotherapie

Previous slide
Next slide

Lichaamsgericht werken

In vrijwel alle gevallen waarin sprake is van zogenoemde psychische problemen, is ook sprake van gebrek aan flexibiliteit en veerkracht van het autonome zenuwstelsel. Het is interessant en doeltreffend om te kijken naar de lichamelijke kant van wat we over het algemeen als ‘psychische klachten’ bestempelen. We mogen streven naar helend vermogen van het lichaam en dat doen we door te integreren, door lichaamsgericht te werken.

Andersom is de ervaring dat achter lichamelijke klachten vaak een emotioneel en/of gedrags component zit. Het lichaam uit het via fysieke klachten. Wat wil dat zeggen? Welke patronen zijn niet meer helpend, wat mag er nu gehoord worden via die klachten? Deze psychosomatische benadering werkt effectief. Ooit zijn we lichaam en geest apart gaan behandelen, gelukkig zijn er nu behandelingen die het geheel zien bij langdurige problematiek.

80% van alle communicatie in het zenuwstelsel gaat van het lichaam naar de hersenen. Zolang het lichaam zich niet veilig voelt (gespannen) zal het aan het brein blijven melden dat er ‘gevaar’ is en zal het zenuwstelsel de stress respons blijven activeren. Alleen denken: ‘ik ben veilig’ werkt niet genoeg. Betere doorbloeding, afvoer van afvalstoffen en werken met adem en de ademfysiologie is een basis waarin de sympatico dominantie en de neurovegetatieve disregulatie kan worden doorbroken. 

 

Ergotherapie richt zich op het dagelijks functioneren. Ik werk aan de voorwaarden daarvoor en aan de optimalisering van de uitvoering. Soms is een praktische insteek helpend. Het streven is kwaliteit van leven. Met alles wat is.

In de loop van de jaren heeft het vak ergotherapie zich verdiept en verbreed. Voor mij is dat rijkdom en valt er veel onder de noemer ergotherapie, alles is namelijk te herleiden naar optimaal functioneren.

Mijn praktijk is bewust niet aangesloten bij zorgverzekeringen. Wel kunnen de facturen met mijn Kwaliteitsregister Paramedici en AGB code worden ingediend en via de basiszorgverzekering kan een deel worden teruggevraagd. Dit is per zorgverzekering anders. Een verwijzing is niet nodig, mag wel.

Het uurtarief is € 90,- vrijgesteld van BTW

Bronnen, Meesters en Inspiratie: Al mijn cliënten waar ik van mocht leren, Mijn Thuisfront, Familie, Collega’s en Vrienden, De Natuur, Heleen Ytsma, Stanley Rosenberg, Peter Levine, Bessel van der Kolk, Hans Timmerman, Nicki van Heugten, Brene Brown, Bert Hellinger, Jan Bommerez, Steven Porges, Gijs Janssen, Marinka Jansen, Corry Heesterbeek, Els van Steijn, De Bron, James Nestor